top of page
Keresés
  • Szerző képePál Kata Dorottya

Mit érdemes tudni a stresszről és a stresszkezelésről?

A stressz természetes része a mindennapjainknak, azonban, ha túlzottan erőssé válik, hatással lehet fizikai és lelki egészségünkre, hangulatunkra, teljesítményünkre. A COVID helyzetből eredő bizonytalanság és új helyzetek jelentősen megnövelték a hétköznapokban jelenlévő stressz mértékét. De mi is pontosan a stressz, hogyan küzdhetünk meg vele, ha túlzott mértékűvé válik?


Mi is az a stressz?


A STRESSZ állapot akkor jön létre, amikor szervezetünk olyan kihívással találkozik, mely megítélésünk szerint meghaladja a rendelkezésre álló erőforrásainkat, így meggyőződésünk, hogy nem leszünk képesek megbirkózni a helyzettel.


Mindez azonban másodlagos érzelmi reakciókat válthat ki, mint a félelem (konkrét helyzettel kapcsolatban jelenik meg), aggodalom ("mi lesz, ha... visszatérő gondolatok) és a szorongás (nagy mértékű félelem ismeretlen, nehezen meghatározható dolgoktól).





Pozitív és negatív stressz


A stressz pozitívan és negatívan is hathat ránk, ez a mértékétől függ. Az egészséges mértékű stressz (eustressz) felkészít a megküzdésre, mozgósítja az erőforrásainkat, segíti a kihívásra való összpontosítást. Az optimális mértékű stressz segíthet a maximális teljesítmény elérésében. Ez jelenhet meg például egy dolgozat előtt, segítve az erőforrásaink, tudásunk mozgósítását, a fókuszált jelenlétet, majd miután túl leszünk rajta el is tűnik, megkönnyebbülünk.


Azonban, ha a stressz mértéke átlépi azt a szintet, amivel érzésünk szerint meg tudunk birkózni, a stressz negatívvá válik (distressz), frusztrációt, teljesítménybeli romlást, rossz hangulatot, feszültséget eredményezhet. Hétköznapi értelemben ezt értjük stressz alatt. Ilyen lehet például, ha egy dolgozattól túlzottan elkezdünk aggódni, azt érezzük képtelenek vagyunk az elvárást megugrani, próbáljuk magunkat felkészíteni, de csak feszültté válunk, és ez a feszültség megmarad a "veszélyhelyzet" elmúlása után is. A túlzott mértékű stressz hosszabb idejű fennállása, mivel szervezetünk folyamatos megküzdési állapotban van, túlterheltséghez, kimerüléshez vezethet.



Stresszkezelés


Ahogy fentebb említettem a stressz bizonyos mértékig teljesen természetes része a mindennapjainknak, azonban, ha a mértéke átlépi azt a szintet, amivel azt érezzük meg tudnunk küzdeni, szorongáshoz, feszültséghez, túlterheltséghez, kimerüléshez vezethet. Ennek a megelőzésében vagy kezelésében tudnak segíteni a stresszkezelő technikák. Nagyon sokféle technika van, a légzésen alapulótól, a relaxációson át az írásosig, így mindenki tud olyat találni, mely neki személyesen segítség. Fontos időt szánni akár ilyen technikákra, akár a saját kikapcsolódásunkra, hiszen ezek segíthetnek a nyugalmi állapotra való visszatérésben, a feltöltődésben, a saját ellenállóképességünk helyreállításában!


Az alábbi dokumentumban a jelenlegi helyzetben alkalmazható stresszkezelő technikákat, segítő szempontokat találhatsz! Nézd végig, és próbáld ki a számodra szimpatikus gyakorlatokat! Ezek nem csak akkor jöhetnek jól, ha nagyon stresszes vagy, alapvetően is segíthetnek a benned lévő dolgok rendezésében, a megnyugvásban.

Stresszkezelő kisokos
.pdf
Download PDF • 8.88MB


Forrás: dokumentumban található felsorolva


49 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page