top of page
Keresés
  • Szerző képePál Kata Dorottya

Öngondoskodás a jelenlegi helyzetben

Frissítve: 2022. febr. 21.

A kikapcsolódásként, feltöltődésként végzett tevékenységeink nagy része a jelenlegi helyzetben nem kivetelezhető, emiatt alkalmazkodnunk kell ön-gondoskodási módszereinkben is a vírus terjedését meggátló intézkedésekhez.



Az alábbi 3 kérdés segítségünkre lehet ebben:


1. Mi az, amit a jelenlegi helyzetben is csinálhatok?


Bár úgy tűnik, minden megváltozott körülötted, egyes dolgok továbbra is ugyanúgy végezhetőek, mint korábban. Még, ha le is foglalják a gondolataidat, hogy mik azok a tevékenységek, amiket nem tudsz a jelenlegi helyzetben végezni, fókuszálj inkább arra, hogy milyen olyan stratégiáid vannak, melyeket a jelnlegi helyzetben is tudsz használni! Ilyen például:

  • egy relaxáló fürdés

  • főzés/sütés (például a kedvenced elkészítése)

  • rajzolás/ naplóírás/ olvasás

2. Milyen új lehetőségek vannak az ön-gondoskodásra otthon maradás esetén?


Miközben próbálunk megküzdeni a jelenlegi helyzetből adódó bizonytalansággal, és a helyzethez való alkalmazkodással, könnyen teljesen negatívként élhetjük meg a helyzetet. Azonban, mint mindennek ennek a helyzetnek is lehetnek pozitívumai, időnk van olyan tevékenységekre, melyeket halogattunk, több időt tölthetünk a családunkkal.


Vannak olyan tevékenységek, melyeket ki akartál próbálni, de nem volt rá lehetőséged, az "otthonmaradás" azonban lehetőséget teremt erre? Illetve vannak olyan szokásaid, amelyeket elhanyagoltál a pörgősebb hétköznapokban, és most lenne lehetőséged és időd folytatni őket?


3. Melyik ön-gondoskodási stratégiáim alakíthatóak át a jelenlegi helyzetben?


Bár lehetnek olyan szokásos ön-gondoskodási stratégiád, melyeket el kell most engedned, mielőtt ezt tennéd, gondold át, hogy tudnád azt átalakítva mégis alkalmazni ezeket. Például, ha korábban a mozgás volt az egyik módszer, amivel megküzdöttél a stresszel, de most, hogy be vannak zárva az edzőtermek kevesebb a lehetőséged, akkor a stratégiád átalakítása lehet például az otthoni edzés videókkal ( több alkalmazás, edzőterem kínál most ingyenes lehetőséget) való mozgás, vagy a szabadban való futás. Amennyiben barátokkal jártál edzeni, esetleg edzhettek közösen "skype"-on.


Mindenkinek szüksége van az emberi kapcsolatokra, még az introvertáltaknak is. Az "otthonmaradás" és távolságtartás idején azonban teljesen normális, hogy veszteséget, összezavarodottságot, és szorongást, stresszt élünk át, amikor nem tudunk a barátainkkal, osztálytársainkkal ugyanúgy találkozni, kapcsolódni, mint általában. Ezért fontos figyelnünk arra, hogy a szociális távolságtartás nem egyenlő a szociális izolációval! Igyekezzetek időt fordítani és kreatív megoldássokkal megtalálni a lehetőségét annak, hogy a barátaitokkal időt töltsetek! Több közösségi média oldal és alkalmazás segítheti, hogy tudjunk így is kapcsolatban maradni a barátainkkal. Szervezhettek videochat/skype beszélgetést, közös filmnézést (Netflix watch party), vagy skype-on keresztüli edzést, társasozást.



A jelenlegi stresszel és változásokkal teli időben még fontosabb, hogy megfelelő megküzdési stratégiáink legyenek, illetve időt fordítsunk a saját jóllétünkre, gondoskodjunk önmagunkról!




43 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page