top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képePál Kata Dorottya

A naplóírás pozitív hatásai

Frissítve: 2021. ápr. 27.

A naplóvezetés azáltal, hogy átgondoljuk, megfogalmazzuk, rendszerezzük és kiadjuk a bennünk lévő gondolatokat és érzéseket, segíthet minket önmagunk jobb megértésében, illetve az érzelmilegmegterhelőhelyzetekkel való boldogulásban

Miért is írjunk naplót?


A naplóírást, mint módszert sokszor javasolják pszichológusok is, hiszen segít a gondolatok strukturálásában és önmagunk jobb megértésében is. A negatív, stresszel teli életeseményekről való írás egyaránt pozitív hatással van az egészségre és a jóllétünkre. Az érzések leírása segít az agynak felülemelkedni az érzelmi zaklatottságon, és ezáltal támogatja a helyzettel való megküzdést.


Kutatások szerint a naplóírás tevékenysége segít:

  • az érzelmek kontrollálásában, intenzitásának szabályozásában

  • a negatív élményekkel kapcsolatos kellemetlen vagy elkerülÅ‘ gondolatok megjelenésének csökkentésében

  • a stresszel való megküzdésben

További kutatások alapján egyéb pozitív hatásai is vannak:

  • javítja a munkamemóriát (memória azon részét, melyet feladatmegoldásban, tanulásban használunk)

  • az esemény leírása felszabadít agyi kapacitást, ezáltal megkönnyíti más mentális tevékenységek elvégzését

Mi állhat a pozitív hatások hátterében?


Különböző kutatások szerint a pozitív hatások hátterében főként az áll, hogy a kifejező írás segíti a szétesett emlékek összerendezését, és leegyszerűsítését. Ezáltal könnyebben fel tudjuk dolgozni azt, könnyebben megküzdünk vele. Kisebb probléma esetén, akár már annak leírása (vagy kimondása) is segítheti a megoldást.

Valójában mindegy, hogy milyen módszerrel foglalkozunk az élmény feldolgozásán – naplót írunk, versként kiírjuk magunkból az érzéseket, vagy rajzolunk, firkálunk egyet – mindenképpen megkönnyebbülünk, hiszen akaratlanul ugyan, de a tevékenység által szabályozzuk az érzelmeinket, dolgozunk velük, átfogalmazzuk, újra gondoljuk őket. Kutatások is igazolták, hogy az írás (vagy hasonló tevékenység) megnyugtatóan hat ránk. Érdekesség, hogy nemek között felfedezhető némi különbség a "kiírás" hatékonyságában, a naplóírásból inkább a férfiak profitálnak. Ennek lehet az az oka, hogy nők gyakrabban és sokszor rögtön beszélnek az őket érzelmileg mélyen érintő dolgokról, például a barátnőikkel, ez a folyamat pedig hasonló, mintha a naplóba írták volna le. Emellett az is elmondható, hogy a kézzel írott szöveg hatásosabb a gépeltnél, tehát, ha napló írásba kezdünk, jobb, ha a hagyományos formát választjuk.


A következő héten egy olyan naplómódszert mutatok majd be, mely segít a rendszerezésben érzéseink végiggondolásában és saját tudatosságunk növelésében!


Forrás:


64 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page