top of page
Keresés
  • Szerző képePál Kata Dorottya

IDŐBEOSZTÁS KISOKOS - Hogyan is tervezzük meg a napunkat?

Frissítve: 2022. febr. 21.

HOGYAN ÁLLJUNK NEKI A MEGTERVEZÉSÉNEK?

A strukturált napirend kialakításának fontos szerepe van abban, hogy a mostani helyzetben jól tudjunk működni. El kell fogadnunk, hogy a helyzet alapvetően változásokkal jár, így ehhez alkalmazkodva új szokásokat kell kialakítanunk, és magunk számára strukturálnunk a napot, aminek korábban az iskola, munka keretet adott. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy kikísérletezd, kitapasztald, hogyan is gazdálkodj a saját időddel megfelelően. Tekints a kihívásra lehetőségként!


Ne feledd, mindenkinek másfajta napirendje van, másfajta kényelmes, ezért érdemes a saját napirendünk kialakítása mellett a családtagjainkkal is egyeztetni. Ezért is kell a családdal is kialakítani egy rendszert, átbeszélni szabályokat, így csökkenthetjük a folytonos együttlétből eredő súrlódás mértékét. Fontos, hogy ennek a létrehozásába mindenkinek legyen beleszólása, tartalmazzon mindenki részéről saját szabályokat, és közösen megalkotottakat is.

Még egy fontos dolog van, mielőtt belekezdenél saját napirended megalkotásába, ez pedig annak tudomásul vétele és elfogadása, hogy ez most egy újszerű helyzet, sok stressz érhet minket a megszokott rendszerünk megváltozása miatt, ami kihathat a produktivitásunkra. Bár úgy tűnhet rengeteg időnk van, mégis legyünk magunkkal türelmesek, és próbáljunk meg nem túlságosan sok feladatot kijelölni egy napra, hiszen még tanulnunk kell ezt az újfajta munkamódot.


TIPPEK A NAPIREND KIALAKÍTÁSÁHOZ:


1. ÍRD LE!

- Mielőtt átnéznéd mit is tervezel arra a napra, készíts elő valamit, amire le is tudod azt írni, hogy követni tudd, mi van még hátra. Írhatjuk akár a telefonunkba, akár papírra (ehhez használhatjuk az Iskolapszichológia menüpont alatti tervezőket)


2. OSZD BE MIRE MENNYI IDŐ KELL - jól használható erre a POMODORO TECHNIKA! (linkben bővebben olvashatsz róla)

  • Miután meg vannak a feladatok arra a napra, oszd el őket a nap folyamán

  • Válassz ki egyet, és készülj fel a munkára, zárd ki a zavaró ingereket! Egyszerre egy feladatra koncentrálj! - Állítsd be az időzítőt 25 percre, és kezdj neki!

  • Ha lejárt az idő, tarts rövid szünetet (5-10 perc)

  • Ismételd ezt meg 3-4 alkalommal, majd tarts hosszabb szünetet!

  • Folytasd addig a "pomodoro sorozatokat", amíg végzel az aznapi munkával

3. JELÖLJ KI "ÉN" IDŐT!

- Ahelyett, hogy tanulás közben foglalkozol mással, építs be a napodba "én"-időt, amit azzal töltesz, amivel szeretnél! (Tippekért nézd meg az Énidő menüpontot)


4. NE FELEDKEZZ MEG:

  • Mozgásról! - érdemes legalább napi 20 percet mozognod, főként a sok ülés után (ha néha kimarad semmi gond). Ezt akár teheted erre nyitott családtaggal közösen, vagy videóchat-en keresztül barátokkal is!

  • Hobbijaidról - Fontos szerepük van abban, hogy igazán jól tudd magad érezni

  • Barátokról - Tarts kapcsolatot a barátaiddal, ha lehet akár rövid hívás formájában, mely személyesebb

5. LÉGY NYITOTT A "MI IDŐRE"

- Beszélgess a családtagjaiddal, csináljatok a héten valamit közösen. Telefonálj vagy videóchat-en beszélj a barátaiddal


6. GONDOLD ÁT A NAPOD!

- Gondold át mi is történt a nap folyamán:

  • mi volt jó, értékes a számodra?

  • mi az, ami kellemes érzéssel töltött el, ami elégedettségre ad okot?

  • mi az amiért hálás vagy? ILLETVE

  • mi az, ami nehézséget okozott?

7. ALAKÍTS KI MEGFELELŐ ALVÁSI RUTINT!

- Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás és pihenés (a változásokból eredő természetes stressz miatt könnyen lehetünk fáradékonyabbak). Amennyiben később mész aludni, mint rendes iskolaidőben, kelj is később, aludd ki magad rendesen! (erről is érdemes beszélni a családi szerződés részeként)


A NAPI RUTIN mellett legyen HETI RUTINT is!

Nem csak a napi, hanem a heti rutin is komoly segítség lehet a nagyobbak és a kisebbek számára is. Bár ebben a helyzetben szinte összefolynak a hétvégék és a hétköznapok, a hétfők és a péntekek, törekedjünk mégis arra, hogy valahogy megkülönböztessük a hét napjait. Legyenek meghatározott napjai az otthoni edzéseknek, a hosszabb "énidőnek", a barátokkal való kommunikációnak és így tovább. A hétvége legyen továbbra is kiemelkedő pontja a hétnek, ekkor lepjük meg magunkat valamivel, igyekezzünk lazítani, töltsünk valami olyannal időt/vagy több időt, amivel hétközben nem értünk rá foglalkozni.



Források:

265 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page