top of page
Keresés
  • Szerző képePál Kata Dorottya

Barátok, mint a napirend részei

Frissítve: 2022. febr. 21.

Biztosan találkoztál már arról szóló cikkel, ötlettel, hogyan is tervezd meg a napirendedet és oszd be az idődet jól (a blogon is találsz ilyen korábbi cikket), hogy jusson idő, tanulásra, sportra, kikapcsolódásra. Mi van azonban a barátokkal való időtöltéssel? Hogyan tartsuk fent a szociális kapcsolatainkat, ha nem tudunk találkozni úgy a barátokkal, mint korábban? Ahhoz, hogy ne csak néha egy üzenetváltásban merüljön ki a másokkal való kapcsolattartásunk, és ne magányosodjunk el, építsük be a barátokkal töltött online időt a napirendünkbe!


Mit is jelent ez pontosan? Meg kell terveznünk, mikor és milyen alkalmazást használva "találkozunk" a barátokkal, és mit csinálunk közösen. Néhány ötlet a közös online időtöltéshez:


1. "Face to face" kommunikáció:

Mivel nem tudunk élőben találkozni, beszélgessünk videó chat-en! Sokféle alkalmazáson keresztül megvalósítható, akár többen is beszélhetünk egyszerre, ezáltal megteremtve aközösségbe tartozás érzését. Fontos, hogy teremtsünk a héten az iylen "találkozásra" is időt, hiszen sokkal személyesebb, és kevesebb félreértésre ad okot, mint a szimpla chat alapú kommunikáció. Akár "kávézhatunk" együtt délután, vagy "pizzázhatunk" így péntek este. Ha szeretnétek valami pluszt is belevinni a beszélgetésbe, próbáljátok ki a Pszichodiák Alapítvány KÖRKÉRDÉS nevű kártyajátékát.


2. Társas estek:

Szeretnétek a beszélgetésen kívül valamit együtt csinálni? Társasozzatok online egyet! Akár lehet videóchat alatt játszani például a rajzolós Activityt, vagy, ha meg van egy társas mindannyiótoknak akkor saját táblátokat és a kreativitást felhasználva. Illetve be is jelentkezhettek egy online társasjáték oldalra és játszhattok azon keresztül is közösen. Ha tudtok angolul, akkor kipróbálhatjátok a Keep Talking nevű kooperációs játékot is, melyben egy bombát kell hatástalanítanotok közösen.


3. Nézzetek filmet közösen

Ha van esetleg Netflix alkalmazásotok, próbáljátok ki a Netflix party-t, amin keresztül tudtok párhuzamosan filmet nézni. Ha ez nem működik én néztem már filmet úgy, hogy közben skype-on tartottam a kapcsolatot, és átbeszéltük az izgalmas részeket. A filmnézéshez használhatjátok az ingyenes Popcorn Time nevű oldalt!


4. Egy online Karoke?

Kapcsoljatok be egy karaoke számot Youtubeon és énekeljétek közösen! Egy kutatás szerint a zenébe való belemerülés a kapcsolódás, közösségbe tartozás érzését kelti bennünk(Schäfer & Eerola, 2018). A kedvenc számaitok közös meghallgatása és eléneklése felidézhet szép közös emlékeket, és az összetartozás érzését, ami köztünk és abarátaink között van.


5. Vegyetek részt egy online eseményen

Sokféle esemény elérhető online formában, mint például koncertek, kiállítások, előadások. Nézzetek meg egyet, vegyetek részt egyen mindketten, és osszátok meg a tapasztalataitokat.


Valójában mindegy milyen módon töltötök időt, de szánjatok időt legalább heti pár alkalommal egymásra, és vigyetek egy kis változatosságot ezekbe! A barárságok fontosak, ápoljuk őket :)




Forrás:



9 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page