top of page
Keresés
  • Szerző képePál Kata Dorottya

Mit tehetünk a mentális egészségünk megóvása érdekében?

A legfontosabb az értelmes napi rutin kialakítása, mely nem csak struktúrát ad a napnak, de egy reggel kitűzött apróbb cél által értelmet is!

Ehhez használhatjátok az alábbi napi/heti tervezőt, mely nem csak a feladatok beosztásában, de egy napi cél kitűzésében is a segítségetekre lehet! (További tippekért olvasd el az alábbi blogbejegyzést)


Fontos továbbá, hogy a napi rutinban helye legyen:

  • a testmozgásnak (ehhez rengeteg jó otthoni edzés videó érhető most el)

  • valami olyan tevékenységnek, ami feltölt minket, amit szívesen csinálunk.



Napi 15-20 perc ÉNIDŐ, amikor magunkra összpontosítunk, és valami számunkra fontos, vagy önmagunkra reflektáló tevékenységet végzünk, komoly segítség lehet a mentális egészség megőrzésében. Készíthetünk egy „otthoni bakancslistát”, ami segíti a több otthontöltött idő hasznos eltöltését. Ehhez segíthetnek az alábbi kérdések:

  • Mi az, amibe már rég bele szerettél volna fogni, de a rengeteg hétköznapi rohangálás, teendő miatt nem volt rá időd?

  • Mi az, amit mindig halogattál az otthoni teendők közül?

  • Milyen filmeket, könyveket akartál elolvasni, milyen otthoni hobbikat szerettél volna kipróbálni, esetleg nyelvet tanulni, online tanfolyamot elvégezni?


Otthoni bakancslistánk egyik fontos eleme lehet az önmagunkra való figyelés, a meditáció elsajátítása, mely a szorongás és depresszió megelőzésében, és mentális egészségünk megőrzésében is hasznos lehet. Ehhez olyan kiváló alkalmazások állnak a segítségünkre, mint például a CALM vagy a HEADSPACE. Hasznos lehet akár csak egy rövid légzésgyakorlat is, mint az alábbi:


Légzőgyakorlat:

1. Lélegezz be lassan (egyezeregy, egyezerkettő, egyezerhárom…) orron keresztül, és töltsd föl a tüdődet kellemesen, egészen a gyomorig.

2. Csendesen, lágyan mondd magadban, „A testem megtelik nyugalommal” Lélegezz ki lassan (egyezeregy, egyezerkettő, egyezerhárom ) és ürítsd ki a tüdődet kellemesen, egészen a hasüregig.

3. Halkan, lágyan mondd magadban: „A testem kiengedi a feszültséget”.

4. Ismételd meg ötször, lassan és kényelmesen.

5. Csináld annyiszor egy nap, ahányszor szükséges


FORRÁSOK:





36 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page